Home > Hoe bepaal je de identiteit van je bedrijf?

Hoe bepaal je de identiteit van je bedrijf?

Een identiteit voor je bedrijf bepalen, het omzetten van de kernwaarden van je bedrijf in een visuele herkenning. Het is dan ook meer dan alleen je merk zo mooi mogelijk presenteren. Zelfs meer dan het alleen ontwerpen van een passende huisstijl die zich zowel online als offline vertaalt naar waar jouw onderneming voor staat. Het ontwikkelen van een krachtige identiteit is het bepalen van je herkenning in de ‘markt’. Het heeft als het ware te maken wel zowel het uiterlijk als het innerlijk van je bedrijf.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een specifiek onderdeel van je bedrijf wilt aanscherpen of beter wilt vertalen naar je identiteit. Denk aan een professioneel logo dat goed aansluit. Of een nieuwe huisstijl die beter past in de huidige tijdgeest. En wat dacht je van functionele signing voor je pand of autopark? Allemaal zaken die, als je het goed wilt doen, op elkaar moeten worden afgestemd. Maar hoe bepaal je nou wat een goede identiteit is voor jouw bedrijf?

Wat is het doel van een identiteit ontwikkelen?

De identiteit van je bedrijf is eigenlijk het meest krachtige onderdeel van je business. Het is je handelsmerk, je manier van denken en doen. Het is je DNA. Het onderscheid je van je concurrenten en gaat, bij een heel krachtig merk, een eigen leven leiden waarop je bedrijf herkend wordt.

Soms is een identiteit zo sterk dat iedereen de naam en uitingen direct herkent, maar men vaak in veel mindere mate weet wat het bedrijf achter die identiteit nou precies doet. Het ontwikkelen of verder uitbouwen van je identiteit is daarom een van de belangrijkste onderdelen als jij wilt groeien met je onderneming.

En durf ook te innoveren en met de tijd mee te gaan. Niets is immers voor eeuwig. Zelfs grote automerken of bekende voetbalclubs met een sterke eigen identiteit durven zo nu en dan hun logo, een belangrijk onderdeel van hun identiteit, aan te passen op de standaard van de huidige tijdsgeest. Het doel van een bedrijfsidentiteit is dan ook op passende wijze te laten zien wie je bent en waar jij voor staat.

De bouwstenen voor een goede identiteit

Een bedrijfsidentiteit laat een bepaalde indruk achter. Het liefst een goede natuurlijk. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? En al helemaal voor zoveel uiteenlopende visies, meningen en argumenten?

Nou, om te beginnen kun je het zoals bij alles ook met je identiteit nooit voor iedereen goed doen. Maar je bedrijfsidentiteit een goede indruk geven en er vooral een goede indruk mee achterlaten, dat is zeker mogelijk! Indrukken worden beïnvloed door alles wat je ziet en ervaart.

Stel dat je een eetgelegenheid runt en iemand twijfelt of hij bij jou wilt reserveren. Dan begint je eerste indruk vaak online, bij je website. Die moet dusdanig aantrekkelijk zijn dat de keuze op jouw eetgelegenheid valt. Maar, staat deze niet in verbinding met de rest van je indrukken (het uitzoeken van een tafeltje, het bestellen, het eten en drinken, de service, uitstraling, muziek en ga zo maar door…) dan zal je nog altijd geen goede bedrijfsidentiteit kunnen uitstralen. Bouwstenen voor een goede bedrijfsidentiteit huizen zich dus werkelijk in alles wat maar met je onderneming te maken heeft.

Het begint met waar jij voor staat!

Begin vooraan en start met een blik te werpen op je bedrijf. Kijk naar jezelf, de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkelingen die je bedrijf heeft doorgemaakt. Kijk naar je aanbod en je klant en diens vraag. Als je echt goed weet ‘wie je bent’, straalt je bedrijf dat ook uit. Dit zal dan ook in al je communicatie uitingen zo overkomen.

Begin met omschrijven wat je doet
Schrijf dan op hoe je dit doet
Eindig met de lastigste vraag waarom je dit doet

Geld is hier niet het antwoord. Ga terug naar je ambitie. Waarom zouden mensen bij jou moeten komen? Werk vanaf daar verder naar een visie en ambitie die je bedrijf omschrijft. Doe een doelgroeponderzoek. Weet je nog niet zo goed wie je klant is? Begin dan met een doelgroeponderzoek en het opzetten van persona’s. Weet je al wie de doelgroep is? Dan kun je direct aan de slag met de volgende stap: een onderzoek onder je klanten.

Wie is je doelgroep?

Nu is het tijd om na te denken over wie je doelgroep is en hoe je die doelgroep gaat bereiken. We starten met de uitstraling. Als je de antwoorden op de vragen hierboven helder hebt, dan heb je misschien ook al een idee van hoe je dit wil uitdragen. Het is niet zo eenvoudig om je ideeën om te zetten in visuele elementen. En hoe zorg je ervoor dat jouw klanten ook zien wat jij wil dat ze zien? Daarover lees je meer in het artikel: Wie is de doelgroep van mijn bedrijf?’.

Ken jij jouw doelgroep al? Dan kun je in plaats van een doelgroeponderzoek al beginnen aan een klantonderzoek.

Visualiseer je gewenste identiteit

Hoe ga jij jouw doelgroep bereiken? Hoe geeft je met visuele uitingen gehoor aan de bevindingen uit je klantonderzoek? Natuurlijk heb je zelf een ideaalplaatje in je hoofd van hoe dit eruit moet zien. Wil je nagaan of dat droomscenario aansluit op de efficiëntie van je identiteit?

  1. Begin dan eens met een moodboard.
  2. Welk kleurgebruik zou je zelf refereren aan jouw diensten of producten?
  3. Welke vormen vind je passen bij jouw bedrijf?
  4. Combineer dit alles in het bepalen van je huisstijl.
  5. Onderzoek bij je connecties (liefst aansluitend op je doelgroep) wat zij voor stijlen zien voor jouw bedrijf.

Tone of voice

Een onderschat, maar zeer belangrijk, onderdeel van je identiteit is de tone of voice. Gebruik je ‘jij’ of ‘u’? Wat sluit het beste aan op je bedrijfsvoering? Maar ook het voorgaande op gebied van kleur- en vormgebruik zegt al heel veel over je tone of voice. Zorg dus vooral dat ook je taalgebruik hier goed op aansluit. Kijk maar eens goed naar hoe de grote en bekende webshops dit alles toepassen. Let ook eens op hun procesgang, de klantreis (customer journey) die jij aflegt en hoe hierin door een bedrijf gecommuniceerd wordt met jou als klant. Je tone of voice vertaalt zich namelijk over al je communicatie uitingen, van webshop tot flyer of visitekaartje.

Ook content bepaalt je identiteit

Een tekst schrijven, dat kan iedereen. Maar een goede tekst schrijven, met de juiste insteek, toon en doelgerichtheid? Daar komt heel wat bij kijken. Schrijfvaardigheid lijkt door alle digitale en technische ontwikkelingen steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen, maar is eigenlijk juist belangrijker dan ooit. Of het nu gaat om (SEO) copywriting, content management, webredactie of journalistieke teksten, voor een complete identiteit is het zaak dat je in elk gewenste toon krachtig kunt communiceren. Maar ook visuele content is natuurlijk heel goed op je identiteit af te stemmen. In een digitale wereld vol visuele interpretaties geef je met de juiste fotografie en videocontent de uitstraling van jouw bedrijf, merk, product of dienst in één oogopslag krachtig weer.

Naleven van je identiteit

Deze klinkt misschien als een open deur, maar zorg ervoor dat de klad er niet in komt. Consistent je identiteit doorvoeren en overal op eenzelfde manier uiten is heel belangrijk. Je wilt je klant voortdurend herinneren aan waar jij en jouw organisatie voor staan. Doe je dat volledig binnen je (inmiddels) herkenbare identiteit, dan zal het bij je klant(en) altijd blijven leven. En dan wordt je klant als een ambassadeur voor je product of dienst, zijn gaan in de tone of voice waarop zij graag aangesproken worden (doelgroeponderzoek en klantonderzoek), jouw verhaal zelf op die manier doorvertellen aan anderen.

Op welk gebied wil jij groeien met je bedrijf?







    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens via de website.